Ursa Maior kreatív műhely

Természetes napvédők

Védd a bőröd természetes növényi olajokkal

Ahogy egyre többet tudunk a kémiai fényvédő hatóanyagok káros mellékhatásairól, mind több figyelem irányul az UV védelmet nyújtó természetes hatóanyagokra. Az ókorban a trópusi és sivatagi területeken élő népek különböző esszenciális olajokat alkalmaztak a káros sugárzás ellen. Ezek az olajok manapság kezdenek újra elterjedni természetes napvédő krémek összetevőiként, mivel segítségükkel természetes úton fokozható a fényvédő aktivitás. Fontos azonban az, hogy mindenképpen hidegen sajtolt növényi olajat válasszunk, hiszen az ebben az esetben hajálás és aprítás után mechanikus úton préssel állítják elő az olajat, nem használva vegyi anyagokat.

argan-oil-cold-pressed.jpg

Mi is az a faktorszám?

A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk.

A következő képlet segítségével kiszámolhatjuk a naptej használata mellett napozással tölthető időt: a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit naponta a napon tölthet anélkül, hogy leégne a bőre. Nézzünk egy példát! Ha valaki 8-as faktorszámú naptejet használ, és bőrtípusának megfelelően 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, az 8 x 20 perc, vagyis 160 perc. Ezt az időt az sem hosszabbítja meg, ha újra és újra bekeni magát naptejjel, és ahhoz, hogy ennyi időt tölthessen a napon a napvédő krémet többször is fel kell vinnie bőrére, mert a ruha vagy az izzadtság könnyen letörölheti. 

A következő táblázat abban segít, hogy megtudjuk, hogy milyen bőr típussal rendelkezünk.

Jellemzők

Napvédő nélkül napon tölthető idő

15-ös faktorszámmal

1-es bőrtípus

Haj: szőke vagy vörös Szem: világoskék
Bőr: fehér, szeplős

2-5 perc

kb. 30 perc

2-es bőrtípus

Haj: szőke
Szem: kék, zöld vagy szürke
Bőr: fehér, kissé barnul

5-10 perc

kb. 2 óra

3-as bőrtípus

Haj: sötétszőke, világosbarna
Szem: szürke, zöld vagy barna
Bőr: bézs, barnulni képes

10-20 perc

kb. 3 óra

4-es bőrtípus

Haj: barna
Szem: barna
Bőr: kreol, jól barnul

20-40 perc

kb. 3 és fél óra

5-ös bőrtípus

Haj: sötétbarna
Szem: sötétbarna
Bőr: sötétbarna, gyorsan barnul

40-60 perc

jellemzően nem ég le

6-os bőrtípus

Haj: fekete
Szem: sötétbarna, szinte fekete
Bőr: sötétbarna, fekete

jellemzően nem ég le

jellemzően nem ég le

 

Természetes növényi olajokkal is védekezhetünk a káros sugárzások ellen, hiszen a naptejekben és a különböző gyárilag előállított kozmetikumokban nagyon sok  ránk és környezetünkre rossz hatással bíró anyag is kerül. Rengeteg krémet és egyéb kozmetikumokat használva, nagyon sok olyan káros vegyi anyag kerülhet a szervezetünkbe, melyek súlyos következményeivel sem a mai tudomány sem pedig a kozmetikai ipar nincsen tisztában.

images_1.jpg

 A kutatások szerint egyes testápolók hormonhatású anyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrön át felszívódva hatással lehetnek a termékenységre. A hormonhatású vegyi anyagok megzavarják az ösztrogén szervezetre gyakorolt hatását. Ezen vegyi anyagok a szaporodási szervrendszer megzavarása mellett hatással lehetnek a bőrre, a csontsűrűségre és az agy működésére is. Épp ezért érdemes saját magunk által kevert kozmetikumokat és napvédőket használni, visszatérni a természethez és a gyógynövényekhez.

 Nézzük , hogy a leggyakrabban előforduló olajoknak  milyen a napvédő képessége:

12olaj.jpg

Ha ezeket használjuk biztosan megvédjük magunkat és a környezetünket. Ha meg akarjuk tanulni a krémkeverést egy profitól akkor a www.ursamaior.hu oldalon tudunk jelentkezni a natúr kozmetikum készítő workshopokra.

forrás:

www.webbeteg.hu

www.tudatosvasarlo.hu

 

Fogyj egészségesen Uborkavízzel

uborkawe.jpg

uborka.jpg

ubibubi.jpg

ubi.jpg

 

Nem kell más hozzá ebben a nyári hőségben mint víz, (amiből naponta legalább 3-4 litert kell elfogyasztani) citrom, ami jó hatással van a szervezetre, segít a zsírbontásban és tele van c vitaminnal, valamint uborkára, ami vízhajtó hatású és szépíti a bőrt. Ízesítésként használhatsz mentát is.

 A zsírégető víz ivása elegendő segítséget nyújt az anyagcsere számára ahhoz, hogy lebontsa a  felszaladt zsírpárnákat.

A módszer követői szerint ehhez még koplalni sem kell, elég, ha négy napon keresztül nem eszel nehéz, zsíros ételeket vagy cukros édességeket, és ügyelsz rá, hogy a napi energiabeviteled lehetőleg ne haladja meg az 1200 kalóriát.

Tehát, ha minimális mértékben odafigyelsz az étkezésre, és reggel, délben, illetve este, étkezés után elkortyolsz egy pohárral a karcsúsító italból, a negyedik nap végére három kilót, illetve akár 10-14 centit is karcsúsodhatsz a hasad és feneked tájékáról.

Az uborkát összeturmixolod a többi összetevővel és ezt jól lehűtve fogyasztod, garantált a csodás hatás. 

süti beállítások módosítása