Ursa Maior kreatív műhely

Csokoládés csodakrém télire

Öregedő bőrre is

Ezt a krémet nemrég kísérleteztem ki és az óta is a kedvenceim között tartom számon.

Tél van és jönnek a hidegek, az ember bőre fénytelenné válik és kiszárad a széltől, cserepes lesz a fagytól. A kinti hideg és a benti meleg váltakozása sem tesz túlzottan jót. ilyenkor le kell cserélni a vizes hidratálókrémet egy olyan készítményre ami tele van vitaminnal, feltölti, hidratálja bőrünket és véd a kiszáradástól. 

Olyan krémet akartam alkotni ami ezen tulajdonságok mellett még egy csomó plusszal is rendelkezik és olyan összetevőket válogattam amelyek képesek újjávarázsolni a bőrünket.

Bázisolajként a rizs csíra olajat használtam mely nagyon jó bőrápoló hatással bír. Gyulladáscsökkentő, szeborrhoás bőrre nagyon jó, sőt a pikkelysömör és ekcéma esetén is ajánlatos használni. hamar beszívódik, nem hagy zsíros érzetet így izzadni sem izzadunk alatta. Kifejezetten jó öregedő bőrre, jelentős A és E, valamint B vitamin tartalma van így feszesíti vitalizálja a bekent felületet.

A másik fő összetevő a méhviasz. Gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. Volt idő, amikor a méhviaszt többre értékelték, mint a mézet Az őseink megfigyelték, hogy különösen a beteg bőr gyógyításánál nagyon jótékony a hatása. Ezért gyógynövényekkel és különböző zsírokkal keverték a viaszt. Ennek az alkotóelemnek remek bőrpuhító hatása van így a krémbe kevert hatóanyagok könnyebben tudnak felszívódni. Bőrünk a méhviasz hatására feszessé válik és javul a sejtjeinek a regeneráló képessége, nyugtatja a kiszáradt sebes bőrt, megakadályozza a gyulladások kialakulását.

A harmadik összetevő a csokoládé. Figyeljünk ara, hogy a krémben kizárólag magas kakaótartalmú csokoládéval dolgozzunk különben nem érjük l a kívánt hatást és állagot. A csokoládé a kávéhoz hasonlóan élénkíti a bőrt, a kakaóban található flavonoidok gátolják az öregedést, hidratálják a bőrt és javítják a vérkeringést és jó hatással van a száraz petyhüdt bőrre is.

Az utolsó összetevőről már ódákat zengnek,és valóban csodás hatással van a bőrre. Ez pedig a shea vaj. Gyógyítja, óvja és megnyugtatja a bőrt, regenerál és helyreállítja a rugalmasságát. Gyulladás gátló hatású, sebgyógyításra is alkalmas. Érzékeny, problémás bőrre kifejezetten ajánlott.

Nos akkor lássuk a receptet:

15 gramm rizscsíra olaj

10 gramm shea vaj

5 gramm méhviasz

2,5 gramm 70 %-os étcsokoládé.

Az elkészítése nagyon egyszerű fogom az olajat és a méhviaszt vízgőz fölött összeolvasztom, majd belekeverem a shea vajat és a csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett hagyom kihűlni. Ez azért fontos, mert ha nem keverem, miközben kihűl akkor a csokoládé leülepszik a készítmény aljára. A shea vajat nem melegítem, mert nagyon hőérzékeny és kizárólag akkor teszem az olajba, amikor már levettem a lángról.

Miután elérte a kívánt állagot és hőmérsékletet illatosítom illóolajokkal. Én mandulát használtam.

 

 

 

Sütőtökös csokoládé

avagy gasztroajándék az ősz kincseiből

Lassan lassan vége az ősznek és itt a tél, de a kamránk még tartogat pár fantasztikus kincset amit felhasználhatunk akár gasztro ajándék készítéshez. Ha szorgos hangya voltál és aszaltál sütőtököt, édes almát,akkor vedd elő őket. Ha nem, akkor vágd az említett gyümölcsöket vékony szeletekre és tedd a fűtőtestre vagy aszalógépbe. Ha megvan kezdődhet a csodás téli nassolni való gyártása. 

Ami mindenképpen kell hozzá:

  • 60%-os minőségi belga csokoládé (100-150 gramm)
  • egy kiskanál fahéj
  • mogyoró
  • szárított alma
  • szárított sütőtök

Eszköznek egy mini táblakészítő szilikonformát használtam.De ha ez nincs akkor mártogathatjuk az olvasztott csokoládéba az aszalt gyümölcsöt.

A csokoládét felolvasztjuk vízfürdő fölött beleszórjuk a fahéjat majd a formába töltjük, a tetejét lesimítjuk és az apróra darabolt aszalványokat rászórjuk majd a mogyoró következik. Betesszük a hűtőbe 10-15 percre. Ha vastagabb formát használunk akkor a dermedéshez is több idő kell. 

Amennyiben nincs formánk mártogathatjuk az almát és a tököt a csokoládéba majd megszórjuk mogyoróval és sütőpapíron várjuk a megdermedést.Ugye milyen egyszerű!? A sütőtök miatt kellemesen édes és extrém ízkombinációt kapunk. Elkészítési idő kb. 15 perc.

Ha szeretnétek bővebben tanulni a csokoládéról akkor gyertek el a bonbon készítő tanfolyamunkra.

 

süti beállítások módosítása